המציאות היום יומית חושפת אותנו למצבי דחק שונים העלולים לגרום לתגובות חרדה. תגובות אלה מקשות על תפקוד יעיל ומועיל ואינן מאפשרות חזרה לשגרה אפקטיבית.
לעיתים עלולות תגובות החרדה להימשך ולגרום להמשך קשיים תפקודיים גם שנים לאחר החשיפה לאירוע הדחק.
הנהלת משרד הבריאות הרימה את הכפפה ופיתחה תוכניות מניעה והתערבות המיועדות להפחית מלכתחילה את הסיכון להתפתחות קשיי התפקוד.
המודל שנבחר לצורך כך הוא מודל מעש”ה – מודל עזרה ראשונה נפשית. את המודל פיתח ד”ר משה פרחי מהמכללה האקדמית תל-חי, בתמיכה ובליווי האגף לבריאות הנפש במשרד הבריאות ורשות החירום הלאומית (רח”ל). משרד הבריאות הכיר במודל זה כמודל הארצי להגשת עזרה ראשונה נפשית לכלל האוכלוסייה וכן לסיוע לכוחות החירום וההצלה במהלך מילוי תפקידם.
המודל פשוט ומותאם לכלל הציבור והוא מאפשר להעביר אדם ממצב של חוסר תפקוד לתפקוד יעיל תוך דקה או שתיים בלבד.
פשטותו ובהירותו של המודל מאפשרות לכל אחד ליישם את עקרונותיו. לא נדרש לשם כך ידע מקצועי קודם.
הרעיון הוא שכל אדם באשר הוא יֵדע לפעול על פי המודל ויוכל לסייע לחברו הנמצא במצוקה. באמצעות פעולות פשוטות מאוד, הנמשכות לא יותר מדקה, יוכל המסייע להחזיר את הנפגע לתפקוד יעיל המותאם לצורכי האירוע.
לכן, כחלק מתוכנית רחבה של הגברת החוסן הלאומי, הוחלט להתחיל בתוכניות הדרגתיות להנחלת הידע לאזרחי המדינה.
מייסד וראש המסלול ללימודי לחץ, טראומה וחוסן בחוג לעבודה סוציאלית במכללה האקדמית תל-חי.
מפתח מודל מעש”ה – מודל לסיוע מיידי במצבי חירום, המוכר על ידי המועצה העליונה לבריאות הנפש כמודל לאומי להגשת עזרה ראשונה נפשית במצבי חירום הנמצא כיום בשימוש בצה”ל, במשרד החינוך, במשרד הבריאות, במשטרת ישראל, ברשות לכבאות והצלה, ביחידות חילוץ משטרתיות ועוד.