שני השיעורים הבאים הם טעימה מהקורס "תעלומת הבלש: מה מסתירים מאיתנו ומה יכולים לגלות לנו בלשים ספרותיים"
בפרק הראשון נכיר את שרלוק הולמס ואת הרומן "חקירה בשני" מארבע זוויות שונות:
חקירה מקדימה: יחידה זו תספק לנו את הרקע להולדתו של שרלוק הולמס. נלמד על הסופר ארתור קונן דויל, על מקורות ההשפעה שלו ועל מה שהוביל אותו להמצאת הבלש המפורסם בעולם. נלמד גם על צעדיו הראשונים של הולמס, על הנסיקה שלו ועל הפרסום האדיר לו זכה תוך שנים בודדות.
קריאה תמימה: נקרא את הרומן הראשון בכיכובו של הולמס, "חקירה בשני", באופן צמוד. נכיר את המהלך העלילתי, את הדמויות הפועלות, את התעלומה שעומדת במרכז הסיפור, את צורת החקירה של הולמס ואת הפתרון שהולמס מציע לתעלומה.
קריאות פרשניות: נלמד על ביקורת הספרות המרקסיסטית ונכיר שתי פרשנויות מרקסיסטיות שמבקשות להבין את הסיפור הבלשי בכלל ואת סיפורי הולמס בפרט.
קריאה בלשית: נקרא את הרומן כבלשיות ובלשים על ידי איתור חורים ופערים בפתרונו של הולמס והצעת פרשנות אלטרנטיבית משלנו למהלך האירועים ולפתרון התעלומה.
בפרק השני נעסוק בשני הסיפורים בכמה רמות:
חקירה מקדימה (הבעיה הסופית): נתמקד בשאלה: מדוע החליט ארתור קונן דויל לרצוח את שרלוק הולמס? מה הוביל לכתיבת הסיפור הקצר "הבעיה הסופית" שבו מתרחש האירוע הדרמטי?
קריאה תמימה (הבעיה הסופית): לאחר שהבנו את הרקע להחלטה של דויל להביא למותו של הולמס, נקרא באופן צמוד בסיפור ונלמד על השתלשלות האירועים שהובילה למותו של גדול הבלשים הספרותיים.
חקירה מקדימה (הרפתקת הבית הריק): מה קרה לדויל בין השנה שבה פורסם "הבעיה הסופית", סיפור המוות של הולמס, ובין השנה שבה פורסם "הרפתקת הבית הריק", סיפור חזרתו לחיים? מה הוביל את דויל לחזור בו ולהחזיר לחיים את הבלש?
קריאה תמימה (הרפתקת הבית הריק): נקרא קריאה צמודה ב"הרפתקת הבית הריק" וניוודע לסיבה שבגינה החליט הולמס לזייף את מותו, כמו גם לסיבה לכך שהחליט לחזור לחיים.
קריאה בלשית: נקרא את שני הסיפורים כבלשיות ובלשים על ידי איתור חורים ופערים בסיפור המוות והחזרה לחיים של הולמס. נערער על אותה "אמת לאמיתה" שווטסון מתיימר שוב ושוב לתאר ונציע מספר פרשנויות אלטרנטיביות משלנו למהלך האירועים ולפתרון תעלומת מותו וחזרתו לחיים של גדול הבלשים הספרותיים.
נסיים את השיעור ביחידה נוספת, שתחתום את עיסוקנו בארתור קונן דויל:
תעלומה ביוגרפית: האם ייתכן כי לארתור קונן דויל, הסופר שהביא לעולם את הבלש שמזוהה יותר מכל עם הרציונאליות והמדע, היה קשר בלתי אמצעי וממושך עם מתים ורוחות רפאים? ה"תעלומה הביוגרפית" שלנו תוקדש לצד הרוחני והמיסטי בחייו של דויל, שהיה מבחינתו חשוב לא פחות ואף יותר מסיפורי הולמס. האם ייתכן כי הפער בין היומרה המדעית של הולמס ובין התקשורת של דויל עם רוחות רפאים אינו כה גדול כפי שנדמה?
דרור משעני הוא סופר, חתן פרס היצירה לסופרים עבריים ופרס ברנשטיין, יוצר לטלוויזיה ומורה בחוג לספרות באוניברסיטת תל אביב.