שינוי שפה
שינוי שפה
התחברות \ הרשמה
התחברות \ הרשמה
קטלוג
קטלוג
צור קשר
צור קשר

דמות הגולם כגיבור ספרותי בראשית המאה העשרים

אגדת הגולם המספרת על בריאת אדם מלאכותי על ידי חכמים יהודיים, עוררה במשך דורות משיכה וגם אימה. בקורס זה ננתח את גלגוליה של פנטזיה מרתקת זו כפי שהיא מתבטאת במקורות שונים שנכתבו לאורך כ-1500 שנה. לא נדרש ידע מוקדם בקורס.
icon-degrees
קורס
icon-price
חינם
long course
2 שעות בשבוע
video play

מה נלמד?

  • להכיר את מופעיה המרתקים של אגדת הגולם.
  • להכיר רבדים מרכזיים בתולדותיה של הספרות היהודית.

תיאור ארוך

זהו קורס קצר המהווה טעימה מהקורס “אגדת הגולם – משלהי העת העתיקה ועד למאה העשרים” של האוניברסיטה הפתוחה.

דמות הגולם, אדם מלאכותי שנוצר על ידי רב או דמות מופת יהודית, מתוארת במגוון רחב של אגדות שסופרו ונכתבו. הן היו מקור השראה להוגי דעות ואמנים החל מהספרות התלמודית במאות הראשונות לספירה ועד ימינו.
יצירתו של אדם מלאכותי היא נושא מיתי וספרותי מרתק ומפרה, אך גם מאיים. הוא בוחן את יסודות הקיום האנושי, מפני שהוא פותח מחדש את הגדרת תפקידיהם של האל כבורא ושל האדם כנברא, וכן הוא עוסק בשאלה מה קורה כאשר יצירה יוצאת מגבולות השליטה של יוצרה, כאשר הגולם קם על יוצרו.

אגדת הגולם השתנתה במהלך השנים, ומראשית ה-20 החלה לקבל פרסום בהיקף נרחב. מתקופה זו ואילך אפשר לראות את השפעתה של אגדה זו כמעט בכל ענפי התרבות המערבית: בספרות, בשירה, באומנות הפלסטית, בקולנוע, באופרה, בתיאטרון ובענפים
שונים של התרבות הפופולרית. עם התפשטות אגדת הגולם במאה ה-20 התרבות נוסחיה והתפתחותה הספרותית, התרחק הגולם מתצורתו הראשונה.

בקורס טעימה זה נתרכז בדמות הגולם בספרות בראשית המאה ה-20 תוך התמקדות בקובץ האגדות “נפלאות המהר”ל” שנכתב על ידי יהודה יודל רוזנברג.

בקורס המלא נבחן את דמותו של הגולם ממקורותיה הקדומים של האגדה ועד ליצירות ספרותיות, קולנועיות ותיאטרליות בנות זמננו.

  • מוסד ראשי
    מוסד ראשי:
  • מחיר
    מחיר:
    חינם
  • קצב למידה
    קצב למידה:
    עצמי
  • אורך הקורס
    אורך הקורס:
    2 שעות בשבוע
  • שפת הקורס
    שפת הקורס:
    עברית
  • שפת הכתוביות
    שפת הכתוביות:
    עברית
    אנגלית
    ערבית
  • תעודה
    תעודה:
    אין תעודה
  • קרדיט אקדמי
    קרדיט אקדמי:
    ללא קרדיט אקדמי
  • חלק מתוכניות הלימוד
    חלק מתוכניות הלימוד:
  • ידע קודם
    ידע קודם:
    ללא ידע קודם
בואו נספר לחבר'ה
לינקדאין
פייסבוק

צוות הקורס

פרופ’ צחי וייס

מרצה
האוניברסיטה הפתוחה

פרופ’ צחי וייס הוא חבר סגל אקדמי בכיר במחלקה לספרות, ללשון ולאמנויות באוניברסיטה הפתוחה. הוא למד לתואר ראשון ושני באוניברסיטה העברית בירושלים ושם גם סיים את לימודי הדוקטורט שלו. את מחקר הפוסט דוקטורט ערך באוניברסיטת שיקגו כעמית רוטשילד. הוא מתמחה בחקר הספרות העברית והמיסטיקה היהודית וקשרי הגומלין ביניהן. עד היום הוא פרסם ארבעה ספרים: מות השכינה ביצירת ש”י עגנון (בר-אילן 2009), אותיות שנבראו בהן שמים וארץ (מוסד ביאליק 2014), קיצוץ בנטיעות: עבודת השכינה בעולמה של ספרות הקבלה המוקדמת (מאגנס 2015) ו- Sefer Yetsirah and Its Contexts (Penn Press, 2018)

ד”ר נעמה בן-שחר

מרצה
האוניברסיטה הפתוחה

נעמה בן שחר סיימה את הדוקטורט באוניברסיטה העברית בירושלים. במהלך לימודי הפוסט דוקטורט שלה היא זכתה בפרס א”א אורבך לתלמידים מצטיינים, קיבלה את מלגת גורן גולדשטיין באוניברסיטת בן גוריון. כיום במסגרת תמיכת הקרן הלאומית למדע, היא ממשיכה את מחקרה על פירושי עשר ספירות בכתבי יד באוניברסיטה הפתוחה בהנחייתו של פרופ’ צחי וייס. מחקרה מתמקד בתורת הסוד היהודית בכלל ובחסידות אשכנז על חוגיה השונים בפרט.
ספרה פירוש ספר יצירה המיוחס לסעדיה גאון: מהדורה ביקורתית ופרקי מבוא יצא בלוס אנג’לס בהוצאת כרוב בשנת 2015.