שינוי שפה
שינוי שפה
התחברות \ הרשמה
התחברות \ הרשמה
קטלוג
קטלוג
צור קשר
צור קשר

ישן וחדש במגילות מדבר יהודה

נכיר את הסיפור המדהים אודות גילוי מגילות קומראן, גילוי שהיה סנסציה עולמית! נבקר באתר המגילות שליד ים המלח, ונלמד על תופעת הכיתתיות בימי בית שני
icon-degrees
icon-price
long course
3

покой духа

  • הסיפור המדהים אודות גילוי המגילות ואיסופן – החל מן הגילוי הראשון שלהן על ידי רועה בדואי שמצא אותן במקרה ועד לאיסופן ולפרסומן.
  • תקופת בית שני והמשמעות של המגילות שנמצאו במדבר יהודה.
  • תופעות הכיתתיות בימי בית שני.

המגילות שנמצאו במערות קומראן, במצוק הצופה על ים המלח, מייצגות אוסף עצום של ספרים מימי הבית השני. חלק מהמגילות מתארות חיים של עדה מתבודדת, על תקנותיה, חוקיה ומנהגיה.

מגילות אחרות מתארות את ספרי התנ”ך וכתבי קודש אחרים כפי שהיו באותה תקופה, וכן כתבים של תפילה, הלכה, שירה, ומאגיה. הממצא הוא הזדמנות נדירה להכיר את החיים התרבותיים והדתיים של יהודים במאות האחרונות של ימי בית שני. הממצא מלמד כי מושגים רבים של היהדות הקלסית (שהתגבשה מאוחר יותר אצל חז”ל) היו שנויים במחלוקת או בשלבי גיבוש בימי הבית השני: קביעת האוסף של כתבי הקודש, פירוש המקרא, התפילה, ההלכה, ועוד.

המגילות הן גם מקור חשוב בהבנה כיצד נראו ספרים באותה תקופה, וכיצד נהגו הסופרים והמעתיקים. בשל אופיו של הממצא מקומראן, ובגלל חשיבותו ליהודים ונוצרים, התפתח סביבו גם מחקר בכלים טכנולוגיים שונים: מחקר חומרי של המגילות ואתר קומראן, ומגוון של כלים מיחשוביים סביב הטקסט של המגילות והצילומים שלהן.

כלים אלה מאפשרים מבט טכנולוגי על המגילות לצד הלימוד הספרותי.

לינקדאין
פייסבוק

פרופ’ יונתן בן דוב

מרצה
Тель-Авивский университет

פרופסור מן המניין בחוג למקרא, מלמד תנ”ך, ספרות בית שני וספרות המזרח הקדום.