קורס זה זמין ופתוח ללמידה בלבד (הקורס אינו כולל חלק יישומי וצבירת גמול השתלמות באופן מקוון)
עיקר פעילותם של מורים בכיתה מתמקד בהקניית חומר הלימוד ובניהול אפקטיבי של התנהגות התלמידים. שני תחומים אלו – הוראה וניהול כיתה – חושפים את המורים בכל רגע ורגע לאתגרים, קשיים, כישלונות והצלחות. ניהול כיתה הכרחי על מנת ליצור אקלים בטוח ויעיל, אשר מאפשר תהליכי הוראה ולמידה אפקטיביים. להפרות משמעת בכיתה השלכות קשות כמו, פגיעה ברמת המוטיבציה ללמידה, יצירת אווירה של פחד ומתח, לחץ ופגיעה ביחסי מורים-תלמידים. קיים קושי להגדיר הפרות משמעת נפוצות, כיוון שהגדרת המושג תלויה בתרבות, סביבה והקשר.
ניתן להבחין בהפרות משמעת ראשוניות המאופיינות על ידי דפוסי התנהגות שאינם תואמים את הגיל הכרונולוגי וההתפתחותי של הילד או שתדירותם גבוהה מהנורמה. לעיתים ייתכן שילוב בין מספר התנהגויות, כאשר כל אחת מהן לעצמה איננה מהווה הפרת משמעת, אך קיבוצן יחד יוצר בעיות התנהגות. בנוסף, ישנן הפרות משמעת משניות שהן ישנה התנהגות מתריסה.
ישנם גורמים רבים להפרות משמעת אך באופן כללי ניתן לחלקם לשלושה ממדים: גורמים ברמת התלמיד וקבוצת השווים, גורמים ברמת המורה וגורמים ברמה משפחתית ובית ספרית.
למרות הגורמים השונים, עדיין למורה ישנה השפעה רבה על שכיחות הפרות המשמעת בכיתה. מורים עלולים להגביר את שכיחות הפרות המשמעת אם הם שואלים את התלמיד המפריע: “למה אתה מתנהג ככה?”, כשמורה מגביר את חומרת התגובה שלו להפרות המשמעת, כשמורה כועס במקום ללמד מהי ההתנהגות הצפויה, כאשר מורה נוזף במקום לשבח התנהגות נאותה.
על מנת לצמצם הפרות משמעת מורה צריך לעבור מהפעלת גישה רה-אקטיבית להפעלת גישה פרו-אקטיבית.
דוגמה לגישה פרו-אקטיבית היא משחק ההתנהגות הטובה (Good Behavior Game – GBG ). זהו משחק שמאפשר גם לצמצם הפרות משמעת וגם לקדם התנהגות פרו-חברתית באמצעות יצירת תלות הדדית בין התלמידים שתומכים זה בזה להתנהג על פי הדרישות. זו פרקטיקה שנחקרת כבר מעל 40 שנים, ומוכחת כאפקטיבית במחקרים רבים. את משחק ההתנהגות הטובה ניתן לשחק פעם או פעמיים ביום למשך מספר דקות, והאפקטיביות היא ארוכת טווח. תלמידים שמשחקים את משחק ההתנהגות הטובה משפרים יכולת ויסות רגשי, שליטה עצמית, יחסים חברתיים ואחריות.