שינוי שפה
התחברות \ הרשמה
קטלוג
צרו קשר

הפרויקט הישראלי – תכנון ואדריכלות מראשית הציונות ועד היום

מבוא לתופעות והתיאוריות המרכזיות של האדריכלות והתכנון של הציונות ומדינת ישראל בארץ
קורס
חינם
4 שעות בשבוע | 12 שבועות

מה נלמד?

  • הכרות עם התופעות העיקריות באדריכלות והתכנון הישראליים. כלים לניתוח האדריכלות הישראלית על רקע תקופת התעצבותה.

תיאור ארוך

הקורס מורכב משלושים וחמישה פרקים.
כל פרק מתייחס למושג או תופעה מרכזית בהיסטוריה של האדריכלות והתכנון הישראליים מתחילת שנות העשרים ועד התפרקות מדינת מפא"י בשנות השבעים, והשפעותיה עד ימינו. אדריכלות בדר"כ ותכנון תמיד הם נחלתה של הקבוצה ההגמונית ולכן תיאור וניתוח שלהם הוא למעשה חקר אותה הקבוצה.
לאחר מלחמת העולם הראשונה החלה לעשות בארץ את צעדיה הבטוחים הראשונים תנועת העבודה, לאחר מלחמת ששת הימים ויום כיפור תשו כוחותיה והיא הוחלפה.
קורס זה עוסק במבעים האדריכליים והתכנוניים שבעת ובעונה אחת שיקפו את סדר יומה של תנועה זו וקבעו אותו. כל ילד יודע שזה פעילות נחמדה לסדר דברים לקבוצות, וגם אנחנו בחרנו לקבץ את הפרקים תחת כותרות גדולות שמייצגות את הכוחות הגדולים שפעלו בארץ והשפיעו על חזותה התקופתית.
כל חלק בקורס כולל מספר לא שווה של פרקים שונים ומגוונים בתוכנם. החלק הראשון "המרחב הציוני" למשל, כולל שישה פרקים שעוסקים בביטויים שונים של תפיסת המרחב של הציונות את הארץ: גבולות, פרוזה אוטופית מסוף המאה ה 19, קיבוצים וכפרים מתוכננים, הספר והפוליטיזציה שלו, כל אלו ועוד מוצגים בעזרת סרטונים, הפניות לטקסטים, הפניות למאגרי מידע חזותיים וקבוצות דיון.
רוב החלקים בקורס מורכבים מפרק פתיחה שמתאר את נושא הפרק בכלליות, 4 או 5 פרקי תוכן שמאירים באמצעים שונים תופעות עיקריות או דוגמאות מרכזיות של הנושא, ופרק סיום שמתרכז באופן שבו הנושא משפיע על סוגיות תרבותיות עכשוויות.

  • מוסד ראשי:
  • מחיר:
    חינם
  • קצב למידה:
    עצמי
  • אורך הקורס:
    4 שעות בשבוע | 12 שבועות
  • שפת הקורס:
    עברית
  • שפת הכתוביות:
    עברית
    אנגלית
    ערבית
  • תעודה:
    אין תעודה
  • קרדיט אקדמי:
    ללא קרדיט אקדמי
  • ידע קודם:
    ללא ידע קודם
בואו נספר לחבר'ה

צוות הקורס

פרופ' אדר' צבי אפרת

מרצה
בצלאל אקדמיה לאמנות ועיצוב

שותף במשרד אפרת-קובלסקי אדריכלים, מרצה בכיר ולשעבר ראש המחלקה לארכיטקטורה באקדמיה לאמנות ועיצוב בצלאל (2002-2010). לימד בין היתר בטכניון, באוניברסיטת תל-אביב ובאוניברסיטה העברית ומרצה ברחבי העולם בנושאי היסטוריה ותיאוריה של הארכיטקטורה. פרסם עשרות מאמרים בכתבי עת ובספרים שונים ואצר תערוכות רבות בארץ ובאירופה, ביניהן: Borderline Disorder (הביאנלה לארכיטקטורה, ונציה, 2002), Model State, (KunstWerke, ברלין, 2003), הפרויקט הישראלי (מוזיאון תל אביב לאמנות,2000). שפט בתחרויות אדריכלות רבות בארץ ובעולם.
ספרו הפרויקט הישראלי: בניה ואדריכלות 1948-1973 (מוזיאון תל-אביב לאמנות) התפרסם ב- 2004.
בין הפרויקטים המרכזיים של משרד אפרת-קובלסקי אדריכלים: התחדשות מוזיאון ישראל; קמפוס אמנויות הבמה (בתי הספר סם שפיגל, ניסן נתיב ותיאטרון חזותי), ירושלים; מוזיאון רמת גן לאמנות ישראלית; "בית לעברית", ראשון לציון; מוזיאון לשואה, סלוניקי, יוון; התחדשות מוזיאון בית לוחמי הגטאות; שימור "בית העיר", תל אביב.

מיכאל סידור

רכז הקורס ועוזר הוראה
בצלאל אקדמיה לאמנות ועיצוב

בוגר המחלקה לאדריכלות בבצלאל (2016). מנהל מחלקת האדריכלות בפרויקט 'ארכיון לאומי דיגטאלי' של הספרייה הלאומית.
מלווה את פרופ' אפרת בקורס אדריכלות ישראלית משנת 2015

פרופ' אדר' צבי אפרת

מרצה

מיכאל סידור

רכז הקורס ועוזר הוראה